Sklep

Wózki Widłowe

Pługi wirnikowe

Pługi

Posypywarki

Zamiatarki małe

Kosiarka

Przyczepy

Śmieciarki

Zamiatarki duże

Pojazdy

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
podłączenie solarki
Autor Wiadomość
m.z. Offline
nowy
*

Liczba postów: 5
Reputacja: 0
podłączenie solarki
Witam, czy można podłaczyc solarkę hydrauliczną( taką jak sa wyposażane unimogi) pod wywrotkę. Myśle zrobic to w ten sposób - odpiąc wąż od wywrotu wpiąc w solarke a powrót oleju prosto do zbiornika???
12.12.2010 15:29
      Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Reklama
Jacek Offline
Administrator

Liczba postów: 309
RE: podłączenie solarki
Pewnie, że można zrobić. Tylko należy zwrócić uwagę na to czy pompa hydrauliczna nośnika nadaje się do pracy ciągłej... A jaką masz tą wywrotkę i jaką posypywarkę chciałbyś tak podłączyć?
15.12.2010 19:34
      Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
m.z. Offline
nowy
*

Posiadam Iveco eurocargo 100E15 2000r we francji chodziło z pługiem i solarką ale napędzaną piątym kołem. Ja mam solarkę Schmidt 2,5 m3 którą zdemontowałem z unimoga . Iveco fabrycznie wyposażone jest w rozdzielacz do pługa.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.12.2010 09:02 przez m.z..)
16.12.2010 08:59
m.z. Offline
nowy
*

Witam, zrobiłem tak jak napisałem działa ale jest problem, a mianowicie podczas zalaczonej pompy nie mogę przełączac biegów.
16.12.2010 20:12
Reklama
Jacek Offline
Administrator

Właśnie tak myślałem. W wywrotce pompa załączana jest na postoju i gdy skrzynia jest wyluzowana. Ten problem jest rozwiązywany w pewien sposób. Napisz mi czym załączasz tą pompę? Skoro już tyle zrobiłeś sam to dasz sobie radę i z resztą pracy. Pod pedał sprzęgła montujesz wyłącznik który łączysz w szereg kawałkiem przewodu z cewką załączająca tą pompę wywrotu. W momencie naciśnięcia na pedał pompa zostaje odłączona i możesz wrzucić bieg, puszczasz sprzęgło i pompa zaczyna pracować. Jeśli możesz wrzuć jakieś fotki z tej roboty.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.12.2010 22:19 przez Jacek.)
16.12.2010 22:09
      Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Jacek Offline
Administrator

Zaopatrz się w taki podobnie działający wyłącznik krańcowy [Obrazek: ah8104.jpg]
znajdź odpowiednie miejsce do zamontowania go w taki sposób, by przy wciśniętym sprzęgle rozwierał obwód załączania pompy.
16.12.2010 22:18
m.z. Offline
nowy
*

Witam, ten sposób nie sprawdzi się gdyz próbowalem zrobic to tak - załaczyłem pompe solarka sypie potem sprzegło wyłaczenie pompy 1ynka właczenie pompy i ruszam teraz jest ok ale juz przy właczaniu 2go biegu gdy wal pedny sie obraca niee da sie tego zrobic w momencie puszczania sprzęgła mizuja sie zęby. Zakładam 5 te koło najprostsze rozwiazanie chociaz nie do konca skuteczne na skrzyzowaniach, ale oszczędza sól nie wysypuje w korku tony materoialu.
18.12.2010 00:09
Reklama
Jacek Offline
Administrator

Zakładasz koło? a skąd weźmiesz kolumnę koła pompę i całą resztę?
18.12.2010 00:12
Jacek Offline
Administrator

Nie masz możliwości domontowania dodatkowej przystawki hydraulicznej? Moim zdaniem najlepszy napęd jest z hydrauliki nośnika.
18.12.2010 00:15
m.z. Offline
nowy
*

Tez jestem tego zdania. Lecz piate koło już mam załozone, w wolnym czasie tzn wtedy kiedy bedzie lepsza pogoda tak zrobię. Teraz nie mam czasu samochód cały czas jeździ.
19.12.2010 22:36
Reklama
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Komtechnik.pl | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS
UNIMOGklub.pl,AutoPasjonat.pl

Wydawca nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow forum.
Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.
Wózki Widłowe | Pługi wirnikowe | Pługi | Posypywarki | Zamiatarki małe | Kosiarka | Przyczepy | Śmieciarki | Zamiatarki duże | Pojazdy |
Multihog | Hako Polska | Berti | Eco Technologies | Trilo | Caster | Pronar | Hydromann | Dobrowolski | HYDROG |